Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Port of Spain – hlavní město ostrovního státu Trinidad a Tobago

Port of Spain je hlavním městem karibského ostrovního státu Trinidad a Tobago. Rozkládá se na severozápadě většího ostrova Trinidad, v zálivu Gulf of Paria. Jde o velmi živé město, které odráží multikulturní dědictví tohoto ostrova. Port of Spain je administrativním a finančním centrem a čtvrtým největším městem v zemi.

Centrum města bylo vystavěno po velkém požáru v roce 1808, ale nynější Port of Spain se rozprostírá na míle daleko podél zálivu Paria. Táhne se až k okolním kopcům a vyrostlo kolem něj mnoho obytných předměstí, jako třeba Maraval. Metropole je plná lidí, kteří se hemží ulicemi lemovanými obchůdky, stánky a kavárnami. Každého na první pohled zaujme různorodá architektura. Koloniální španělské domy zde stojí vedle islámských mešit, karibských přezdobených barevných domů a betonových úředních budov.

Port of Spain

Hlavní dopravní tepnou v Port of Spain je Frederick Street spojující travnatou plochu Queen´s Park Savannah s Brian Lara Promenade – promenádou, která nese jméno po slavném hráči kriketu pocházejícím z Trinidadu. Při pohledu na jižní stranu ulice Frederick Street budete mít pocit, že jste se ocitli někde v orientálním bazaru. Nachází se zde totiž obchody s látkami a butiky doslova přeplněné nejrůznějšími hadříky a cetkami. Queen´s Park Savannah je rozlehlé čtvercové prostranství o obvodu 4 kilometrů. Místní obyvatelé jej nazývají „největším kruhovým objezdem na světě“. V tomto parku se kdysi nacházela dostihová dráha, v současnosti slouží pro nejrůznější sportovní akce a karnevalové slavnosti.

Přibližně ve středu ulice Frederick Street se nachází malé zelené náměstí Woodford Square, kde se místní obyvatelé scházejí na kus řeči a posedávají na lavičkách ve stínu stromů. Západní strana parku je obklopena velikou budovou Red House, která je impozantním sídlem parlamentu Trinidadu a Tobaga. Jižní straně zase dominuje katedrála Nejsvětější Trojice (Trinity Cathedral), která byla postavena na počátku 19. století. Její návštěvu byste si neměli nechat ujít už kvůli vzletnému dřevěnému stropu nebo mozaice vitráží barevných skleněných oken.

Pokud se vydáte hlavní ulicí Frederick Street směrem na sever, asi po 15 minutách chůze dojdete k Národnímu muzeu a Umělecké galerii. Uvnitř si můžete prohlédnout zajímavou výstavu věnovanou slavnému trinidadskému karnevalu, jehož tradice pochází z 18. století. Zavedli jej francouzští římskokatoličtí osadníci, kteří oslavovali počátek půstu řadou večírků, slavností a také maškarními průvody. V muzeu jsou vystaveny kostýmy pošité penízky, ozdobené peřím, pečlivě propracované masky a fotografie králů a královen od 60. let 20. století až do současnosti. Na výstavě trinidadského umění je možné si prohlédnout díla Michaela Jeana Cazabona i pestrobarevná vyobrazení Port of Spain, která ve 40. letech 20. století namaloval Jackie Hinkson.

Port of Spain

Nedaleko Queen´s Park Savannah stojí sedm velkých starých koloniálních panských domů různých architektonických stylů. Byly vystavěny okolo roku 1900 a dostaly přezdívku Magnificent Seven, tedy Nádherná sedma. V Port of Spain můžete navštívit zoologickou zahradu Emperor Valley Zoo, která je zaměřená na chov jihoamerických savců. Uvidíte zde kapybary, tapíry i obrovské brazilské vydry. Dále jsou zde chováni jeleni, aguti nebo třeba stromoví dikobrazi původem z trinidadských pralesů. Ve voliérách jsou k vidění ptáci z mokřadů. Se zoologickou zahradou sousedí Botanická zahrada, která byla ve 20. letech 19. století založena sirem Ralphem Woodfordem. V zahradě se pěstuje spousta úžasných tropických stromů, návštěvník se ale kvůli absenci jakýchkoliv popisků bohužel nedozví, o jaké stromy jde. Součástí zahrady je také prezidentský dům, britská koloniální budova ve tvaru písmene L.

Městská čtvrť Woodbrook se proslavila svými přezdobenými domy, které jsou na pohled velmi atraktivní a ukrývají dobré restaurace a kavárny. Směrem na západ se rozkládá čtvrť St. James, kterou protíná ulice Western Main Road. Tato oblast je známá jako „město, které nikdy nespí“. Může za to rušný noční život, bary, cukrárny, diskotéky a všudypřítomní pouliční prodavači „rotis“, což jsou původem indické chlebové kapsičky plněné masem nebo zeleninou.

- jap -

Další články:
Trinidad – země kolibříků
Tobago - ostrov v Karibiku
Trinidad a Tobago - ostrovní stát v Karibském moři

Článek byl zobrazen 7 095 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko