Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tobago - ostrov v Karibiku

Před několika miliony lety se od Jižní Ameriky odtrhnul ostrov Tobago, který je dnes menším ze dvou hlavních ostrovů tvořících stát Trinidad a Tobago. Tobago je označováno za menší sestru 32 km vzdáleného, rušného a uspěchaného Trinidadu. Ostrov má jedinečnou atmosféru, je plný klidu a pohody a lidé sem jezdí především za odpočinkem.

Tobago s rozlohou cca 300 km2 leží na pomezí Karibského moře a Atlantského oceánu, přibližně 100 kilometrů od jihoamerického pobřeží. Svou atmosférou a vzhledem však připomíná spíše Návětrné ostrovy na severu. Ostrov je vulkanického původu a panuje na něm tropické klima s roční průměrnou teplotou 28 stupňů Celsia. 

Kryštof Kolumbus v roce 1498 během své zámořské plavby objevil ostrov Trinidad a je více než pravděpodobné, že byl také prvním Evropanem, který zahlédl i sousední ostrov Tobago. Dal mu jméno Bellaforma (Krásný tvar), ale ostrovu nakonec zůstalo jeho původní jméno odvozené od slova „tobacco“ označující tabák. Na ostrov si v minulosti dělali nárok Španělé, Nizozemci, Angličané i Francouzi, kvůli bohatství cukru byl totiž jedním z nejbohatších ostrovů v oblasti. Tobago změnilo vlastníka více než 20 krát, nakonec si jej v roce 1814 zajistili Britové, kteří ho spravovali společně s Návětrnými ostrovy. Jakmile bylo ve 30. letech 18. století zrušeno otroctví, vytratila se prosperita ostrova a roku 1888 dokonce Tobago vyhlásilo bankrot. To zapříčinilo, že byl ostrov následně připojen k sousednímu Trinidadu.

Tobago - Mount Irvine Bay
Foto: Tobago - Mount Irvine Bay

Po celé následující století bylo Tobago chudým zemědělským zapadákovem, dnes žije sice malým, ale prosperujícím turistickým průmyslem. Turistický ruch je nejvíce soustředěn na severozápadním pobřeží, v blízkosti městečka Plymouth a letiště. Přestože je Tobago malým pruhem země o rozloze 32 krát 9 kilometrů, nabízí toho opravdu hodně a pro turisty je velmi atraktivní. 

Přes celý ostrov prochází horský hřeben, který na východě dosti stoupá a nakonec klesá deštným pralesem k širokým zálivům jižního návětrného pobřeží a chráněného pobřeží severního. Východní část ostrova je vyhledávaná sportovními potápěči, nedaleko pobřeží se totiž nachází slavné korálové útesy, které jsou tvořeny 44 druhy korálů, včetně největšího větevníku mozkového na světě. Dosahuje velikosti 3,5 krát 5 metrů. V oblasti žije také kolonie obrovských mant a na útes občas zavítá i žralok černocípý, kladivoun, nebo žralok obrovský živící se planktonem. Západní část ostrova je nížinatá, pokrytá kokosovými palmami a lemovaná nádhernými plážemi z bílého písku, který vytvořily pobřežní útesy.

Na Tobagu dnes žije okolo 50 tisíc obyvatel převážně afrického původu, asi 17 tisíc jich pak obývá maličké hlavní město Scarborough. Město bylo vystavěno ve svahu stoupajícím od zálivu Rockly Bay. Na kopci nad městem se tyčí pevnost Fort George. V jižní části města zvané Lower Town si přijdou na své milovníci nakupování, seženete zde nejen čerstvé ryby a dary moře, ale také oblečení a nejrůznější suvenýry. Tato část města je posetá hlučnými stánky trhovců. Vyhledávaným místem odpočinku jsou kouzelné botanické zahrady, které jsou pozůstatkem tehdejší třtinové plantáže. V současnosti jsou travnaté stráně osázeny okrasnými stromy poui, mangrovníky, indickými mandloněmi a obdivovat můžete také obrovský vlnovec pětimužný, tropický strom jinak zvaný také kapok. 

Tobago - Parlatuvier Bay
Foto: Tobago - Parlatuvier Bay

Horní část města, tzv. Upper Town ukrývá několik dochovaných koloniálních budov. Pokud se vydáte k pevnosti Fort George, narazíte na most Gun Bridge. Svůj název získal podle typického černého kovového zábradlí, jež bylo vyrobeno z hlavní pušek. Pevnost byla vystavěna v 80. letech 18. století a naskýtá se z ní nádherný výhled na pobřeží a široké okolí. V sousedství pevnosti můžete navštívit Muzeum Tobaga vystavující jedinečnou sbírku indiánských předmětů. Uvidíte jejich nářadí, náboženské předměty i skvostné hrnčířské výrobky zdobené zvířecími motivy. 

Tobago je ideální destinací nejen pro relaxační, ale také poznávací povolenou. Na ostrově je neustále co objevovat. Velikost ostrova zajišťuje, že žádný z výletů nebude nijak úmorně dlouhý a vše se v klidu a pohodě zvládne. Během cestování po ostrově si můžete užívat jeho uvolněnou atmosféru, můžete se zastavovat, kde vás napadne, kochat se krásnými výhledy, zaplavat si v azurovém moři nebo se dát do řeči s místními lidmi. Na pobřeží potkáte hlavně rybáře, kteří ve chvílích volna spravují své sítě.

Na západním pobřeží Tobaga se rozkládá osada Crown Point, blízko níž se nachází letiště. Osada byla vystavěna v zálivu Store Bay a je lemována několika hotely a penziony. Podél pláže je roztroušeno množství stánků, v nichž se prodávají řemeslnické výrobky a suvenýry. Nechybí ani stánky s občerstvením. Na mysu Sandy Point se tyčí pevnost Fort Milford pocházející z 18. století. Leží naproti mysu Pigeon Point, kde najdete klasickou karibskou pláž jako vystřiženou z reklamních katalogů cestovních kanceláří. Je tvořená jemným bílým pískem a lemována sklánějícími se palmami. 

Nejnavštěvovanější podmořskou atrakcí Tobaga je útes Buccoo. Tato jedinečná přírodní lokalita však již poněkud utrpěla davy turistů, kteří se vydávají na její průzkum v lodích s proskleným dnem. Podél silnice vedoucí do města Plymouth byly vystavěny plážové hotely. V Plymouthu vás jistě upoutají zříceniny pevnosti Fort James, které dodnes střeží starobylá děla. Dále je možné se po silnici dostat do okouzlující vesnice Parlatuvier. V jejím okolí, v zálivech Bloody Bay, King Peter´s Bay a Englishman´s Bay naleznete nádherné odlehlé pláže. Silnice dále prochází deštným pralesem a nakonec se vynořuje na pobřeží Atlantského oceánu. Nedaleko Roxborough jsou ukryty Argylské vodopády, které padají přes řadu skalních říms do průzračné tůně, v níž je možné se vykoupat. 

Severovýchodní konec Tobaga ohraničují městečka Speyside a Charlotteville. Speyside se rozrostlo okolo zálivu Tyrrel´s Bay na pobřeží Atlantiku a nabízí výhled na nedaleké ostrůvky Little Tobago a Goat Island.  Na Little Tobagu se nachází rezervace mořských ptáků. Ostrov je místem, kde se rozmnožují četné ptačí druhy, zejména fregatky, terejové a mořské vlaštovky. Charlotteville je ospalá vesnička, jejíž obyvatelé žijí především z rybolovu. Je tvořena starými dřevěnými domky, které jsou skrčeny ve stínu obrovských chlebovníků. V rozlehlé zátoce Man O´War Bay je umístěno středisko sportovních potápěčů. Asi 15 minut chůze východním směrem od Charlotteville je vzdálena Pirate´s Bay s krásnou pláží.

Milovníci přírody by si neměli nechat ujít návštěvu lesní rezervace Tobaga, která byla založena již roku 1794. Je tak nejstarším zákonem chráněným pralesem na světě. Do lesní rezervace jsou zahrnuty vrcholky horského hřebene pokryté hustým deštným pralesem, který zůstává téměř nedotčen. Rezervaci je možné navštívit s průvodcem nebo bez, oblast protíná značená stezka Gilpin Trace. Není nijak náročná, do horské chaty The Hut jsou to od začátku cesty pouhé 3 kilometry.

- jap -

Článek byl zobrazen 9 359 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko