Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Trinidad a Tobago - ostrovní stát v Karibském moři

Republika Trinidad a Tobago leží na stejnojmenných ostrovech na rozhraní Karibského moře a Atlantského oceánu u pobřeží Venezuely. Ostrovní stát v Karibském moři při severním pobřeží Jižní Ameriky se rozkládá na dvou ostrovech (Trinidad a Tobago) a dalších 21 malých ostrovech.

Ostrov Trinidad byl kdysi součástí jižní Ameriky, ale postupem času se vytvořil kanál, který oddělil ostrov od Venezuely. Původní spojení s jižní Amerikou je dodnes viditelné – pohoří Northern Range je vlastně pokračováním And. Značnou část ostrova pokrývá deštný prales. Na pobřeží se nacházejí četné bažiny. Jih ostrova je obklopen korálovými útesy.

Chloubou obou ostrovů jsou nádherné deštné lesy. Vnitrozemské oblasti oplývají množstvím exotického ptactva, motýlů a opiček. Je to exotický ráj pro turisty, plný slunce, moře a písku. Vzhledem ke své historii a vlivu Španělů nabízí také určité poklady minulosti. Exkluzivní paláce a sídla cukrových baronů zanechaly na ostrově stopu a různé exponáty v Architektonickém muzeu demonstrují jejich blahobytný životní styl. Ostrov oplývá bujnou vegetací, ale zvonice Iglesia La Santisima je i přesto viditelná z mnoha míst a Plaza Mayor je živým ústředním bodem.

Opalování, koupání, plavání, šnorchlování, potápění – to jsou hlavní dovolenkové aktivity turistů, kteří na ostrovy přijíždějí. Ostrov se může pochlubit několika překrásnými plážemi s bílým pískem a průzračnou tyrkysovou vodou, například ve Store Bay nebo u Pigeon Point, v okolí zátoky Boccoo Bay jsou nádherné korálové útesy. Nejvyhledávanějšími potápěčskými lokalitami jsou tři neobydlené ostrůvky u severního pobřeží Tobaga – Little Tobago.

Poloha v jižním Karibiku zaručuje teplé počasí po celý rok. Nejsušší měsíce jsou od února do května, období dešťů je od června do srpna. Ostrovy jsou mimo pásmo hurikánů. Nízká sezóna je od poloviny dubna do poloviny prosince, ale nejatraktivnější pro návštěvníky je období karnevalu – dva dny před Popeleční středou.

Sesterské ostrovy jsou vzájemně naprosto odlišné. Trinidad je hustě osídlený kvetoucí ostrov s kosmopolitním obyvatelstvem a nakažlivě veselou atmosférou, pořádá se zde nejdivočejší, nejhlučnější a nejpopulárnější karneval v Karibiku. Lidé tu stále hýří dobrou náladou a nedělají si s ničím starosti. Jeho menší ostrovní "sestřička" Tobago je naproti tomu nerozvinutou, klidnou, mírumilovnou oblastí s pomalu plynoucím životním tempem. Říká se, že když Daniel Defoe psal svého Robinsona, myslel právě na Tobago, a návštěvníci, kteří užívají odpočinku na zdejších plážích a prozkoumávají korálové útesy, věří, že našli jeden z posledních neporušených karibských rájů.

Původními obyvateli byli Arawakové, kteří byli později vytlačeni Kariby. Trinidad (španělsky Trojice) byl objeven Kryštofem Kolumbem při jeho třetí plavbě roku 1498. O ostrov jevily zájem hned čtyři námořní mocnosti – Britové, Francouzi, Nizozemci a Španělé. Roku 1763 připadlo Tobago Britům, kteří v roce 1797 obsadili i Trinidad. V roce 1797 přešel ze španělské nadvlády do anglické a v roce 1962 získal (již spojený s Tobagem) samostatnost (v rámci Britského společenství). Původní obyvatelé byli nahrazeni otroky z Afriky. Po zrušení otroctví zažil ostrov velký příliv přistěhovalců z Indie.

Ostrov je znám etnickou směsicí svých obyvatel. Vedle už zmíněných černochů a Indů zde žijí menšiny bělochů, míšenců a Číňanů. Není výjimka, že v jednom městě lze najít vedle křesťanského kostela muslimskou mešitu a buddhistický chrám. Proto se na ostrovech vytvořila jedinečná domácí kultura.

Pro ty, kteří chtějí poznávat ostrovy na vlastní pěst a nechtějí být na nikom závislí, je nejlepší pronajmout auto. Půjčoven je tu mnoho, někde je vyžadováno zakoupit si místní řidičský průkaz. Mezinárodní řidičský průkaz je platný po dobu jednoho roku. Na Trininadu a Tobagu se jezdí vlevo, avšak vozidla s řízením na levé straně jsou povolena.

Zajímavost
Trinidad patří mezi průmyslově vyspělé země karibské oblasti, zejména díky těžby ropy a zemního plynu. Zemědělství bylo až do krize v 30. letech orientováno spíše na produkci kakaa než cukrové třtiny. Přesto na Trinidadu prosperuje několik věhlasných výrobců rumu, např. Angustura (největší producent rumu na Trinidadu) a Caroni. Rum 10 Cane Trinidad Light, produkovaný pod značkou společnosti Moet-Hennessy a vyrobený ve spolupráci s Trinidad Distillers, získal v roce 2001 první místo v soutěži 24 rumů z celého světa.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 056 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko