Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Trinidad – země kolibříků

Na jihu Malých Antil v Karibském moři se nachází ostrovní stát Trinidad a Tobago. Větší a lidnatější Trinidad byl až donedávna známý spíše svým naftovým průmyslem, ale i zde se pomalu rozvíjí turistický ruch. Ostrov se tak pomalu proměňuje v typicky karibskou destinaci, která nabízí mnohem více, než jen fantastické bělostné pláže.

Původně se ostrov Trinidad nazýval Iere, což lze z jazyka Arawaků přeložit jako Země kolibříků. Jakmile však v roce 1498 spatřil tři vrcholky ostrova mořeplavec Kryštof Kolumbus, dal mu španělské jméno Trinidad, což znamená „trojice“.  Na ostrov si tak činilo nárok Španělsko, ale jeho původní obyvatelé se evropskému osidlování tvrdě bránili. Nakonec se však v roce 1592 podařilo španělům Trinidad kolonizovat, založili zde první osady a věnovali se pěstování tabáku. Následoval příliv francouzských plantážníků a roku 1797 si nakonec ostrov, stejně jako později i sousední Tobago, podmanila Velká Británie. Poté, co došlo v roce 1838 ke zrušení otroctví, podpořil ostrov migraci ze zahraničí a tak byl doslova zaplaven dělníky z Indie, kteří pracovali na třtinových plantážích. 

Za pět let práce dostali dvouhektarový pozemek a mohli se sami rozhodnout, zda se vrátí domů, nebo zůstanou na Trinidadu. Mnoho se jich rozhodlo zůstat a tak dnes asi 40% obyvatelstva Trinidadu tvoří potomci indických dělníků. Na ostrově dnes žije okolo 1,3 milionu lidí a složení obyvatelstva je velmi různorodé. Kromě potomků Indů tvoří dalších 40% obyvatelstva lidé mající africké předky a zbývajících 20% představují přistěhovalci z Evropy, Číny, Jižní Ameriky a Středního východu. Na Trinidadu tak vedle sebe v poklidu žije multikulturní směsice lidí, což mu dodává na atraktivitě. Při procházce městy můžete klidně narazit na vedle sebe stojící křesťanský kostel, muslimskou mešitu i buddhistický chrám. Pro Trinidaďany je typický uvolněný styl života, lidé se rádi baví, jsou nespoutaní a veselí. Úředním jazykem je angličtina, ale uslyšíte kolem sebe spoustu dalších světových jazyků – hindštinu, španělštinu, francouzštinu atd. 

Trinidad

Ostrovy Trinidad a Tobago získaly v roce 1962 nezávislost na Británii a v roce 1976 se staly republikou v rámci Britského společenství národů. Zatímco Tobago se začalo rozvíjet v oblasti turistického ruchu, na Trinidadu byl rozvoj turistiky zabrzděn naftovým bohatstvím. Přestože již v 80. letech 20. století došlo k útlumu v hospodářství založeném těžbě ropy a ekonomika ostrova se začal orientovat jiným směrem, dodnes má Trinidad v oblasti cestovního ruchu co dohánět. Turistika na ostrově je stále v plenkách a jen pomalu jsou budovány hotely a různá turistická zařízení. Přitom potenciál rozvoje je obrovský. 

Povrch Trinidadu, který má rozlohu 4825 kilometrů čtverečních, je dosti členitý. Od západu na východ jej protínají tři pohoří, jejichž nejvyšším vrcholem je El Cerro del Aripo dosahující nadmořské výšky 940 metrů (pohoří Northern Range). Severní část ostrova pokrývá deštný prales, na jihu se rozkládá kultivovaná zemědělská půda. Na Trinidadu panuje tropické podnebí a tak se denní teploty pohybují okolo 30 stupňů Celsia, v noci pak klesají ke 20˚C. Přestože jde o tropickou oblast, je roční průměr srážek docela nízký, okolo 2000 mm. Nejméně prší mezi červnem a říjnem.

Hlavním městem Trinidadu je Port of Spain rozkládající se podél zálivu Paria, v němž se odráží multikulturní dědictví ostrova. Najdete zde jak britskou koloniální architekturu, tak i karibské zdobné domy, moderní betonové úřední budovy či islámské mešity. Ulice jsou plné stánků s nejrůznějším zbožím a panuje zde čilý ruch. Centrum města pochází z roku 1808, kdy bylo znovu vystavěno po velkém požáru. Port of Spain je dnes významným obchodním centrem a nejdůležitějším přístavem v zemi. Na náměstí Woodford Square stojí budova Red House, která je sídlem parlamentu Trinidadu a Tobaga. Na jižní straně se nachází také katedrála Nejsvětější trojice (Trinity Cathedral) z počátku 19. století. Za návštěvu stojí Národní muzeum a Umělecká galerie, jejíž část je zasvěcena slavnému trinidadskému karnevalu, který vznikl již koncem 18. století. Prohlédnout si v něm můžete kostýmy, masky i fotografie králů a královen karnevalů od 60. let 20. století.

Trinidad

Mezi významné památky Port of Spain patří sedm velkých koloniálních panských domů zvaných Magnificent Seven (Nádherná sedma). Byly postaveny v různých stylech od roku 1900, a přestože je jejich původní krása již poněkud zašlá, jsou stále okouzlující. V místní zoologické zahradě Emperor Valley Zoo chovají nejrůznější druhy jihoamerických savců, ale i ptáky z mokřadů. V sousedství zoo se nachází botanická zahrada, kterou ve 20. letech 19. století založil sir Ralph Woodford. Můžeme v ní obdivovat řadu tropických rostlin a stromů, ale i britskou koloniální budovu prezidentského domu. Velkým lákadlem Port of Spain je čtvrť Woodbrook, která je pověstná svými přezdobenými domy. Kdo má rád bujaré večírky a nikdy nekončící zábavu, měl by se vydat do ulice Western Main Road v městské čtvrti St. James. 

Milovníci hor a pěší turistiky míří do Severního pohoří (Northern Range), které odděluje ústřední planinu od pobřeží. Zvedají se zde dva nejvyšší vrcholy ostrova, již zmiňovaný El Cerro del Aripo (940 m) a El Tucuche (936 m). Celé pohoří je pokryto bujným deštným pralesem, který je domovem pro mnohé z celkem 430 druhů ptáků žijících na Trinidadu. Kromě nich je možné na ostrově pozorovat na 630 druhů motýlů a přes 2300 druhů kvetoucích rostlin. S místní faunou a flórou se nejlépe seznámíte v přírodním centru Asa Wright Nature Centre, které se nachází v nadmořské výšce 365 metrů v údolí Arima Valley. Jako na dlani zde budete mít nejrůznější kolibříky, tangary, květomily či trogony hledající čerstvé ovoce.

Nadšení ornitologové se mohou vypravit také do ptačí rezervace Caroni tvořené 16 hektary bažin, které je možné brázdit v člunech s plochým dnem. Největším lákadlem rezervace jsou šarlatoví ibisi, kteří se každý večer vrací do zdejších mangrovových porostů. Během cesty za nimi můžete sledovat ve vodě kajmany, čtyřoké ryby, ústřice přichycené na kořenech mangrove nebo dokonce hedvábné mravenečníky. Přímo v rezervaci Caroni žije 186 druhů ptáků. Můžete mezi nimi spatřit volavky obecné, volavky bílé, vodouše a právě i nepřehlédnutelné chráněné šarlatové ibisy, kteří se zde slétávají v desetitisícových hejnech.

Západně od hlavního města Port of Spain vybíhá do moře poloostrov Chaguaramas, na němž se nachází Muzeum vojenské historie. To nadchne především zájemce o bojovou techniku a vojenské památky vztahující se k 40. létům 20. století. Některé expozice seznamují také s konflikty, ke kterým docházelo mezi domorodými indiány a španělskými přistěhovalci. Popsán je zde také krátce trvající převrat trinidadských muslimských extrémistů, k němuž došlo v roce 1990.

Nejoblíbenější pláží na Trinidadu je Maracas Bay nacházející se na severním pobřeží ostrova. Pláž je chráněná příkrými zalesněnými výběžky pevniny a lemována palmami. Četné plážové restaurace a bary se starají o občerstvení návštěvníků, kteří sem ve velkých počtech přicházejí zejména o víkendech. Asi 8 km od Maracas Bay se nachází další pláž Las Cuevas, pokrytá bílým pískem. Název Las Cuevas (jeskyně) získala pláž podle jeskyní, které se nachází podél pobřeží. Windsurfaři si pak oblíbili sousední pláž Damier Beach. Krásné a téměř nedotčené pláže se na severním pobřeží nachází také u vesnic Grande Riviére a Matelot. Na jihovýchodním cípu ostrova jsou velkým lákadlem pláže v zálivech Manzanilla Bay, Cocos Bay a Mayaro Bay. Záliv Matura Bay lemuje želví pláž, kde každoročně kladou svá vejce ohrožené kožatky velké. 

Ve vnitrozemí Trinidadu se na ploše 1554 hektarů rozkládá unikátní močál Nariva Swamp, který je domovem pro nejrůznější druhy zvěře. Močál je součástí přírodní rezervace Bush Wildlife Sanctuary, pro jejíž návštěvu je nutné si opatřit povolení ministerstva zemědělství. Na západním pobřeží Trinidadu se nachází druhé největší město San Fernando, které je naftovým centrem ostrova. Severně od něj najdete unikátní soví rezervaci Pointe-á-Pierre Wildfowl Trust tvořenou mokřinami a lesními cestami. Naskýtají se zde ideální podmínky pro pozorování ptáků. 

Nedaleko zálivu Otaheite Bay v blízkosti San Fernanda se u vesnice La Brea, jejíž název ve španělštině znamená asfalt či dehet, nachází ještě další zajímavost. Jde o jezero Pitch Lake, které je pravděpodobně největší zásobárnou přírodního asfaltu na světě. Jezero se rozkládá na 40 hektarech, a když se na něj díváte, působí na vás jako obrovské parkoviště. Zásoby hustého lepkavého černého dehtu jsou bezedné, již v dávných dobách hmotu z asfaltového jezera používali místní lidé k utěsnění trupů lodí. V Port of Spain se pak zdejší dehet až do 19. století používal jako palivo pro pouliční lampy. S historií jezera Pitch Lake je možné se seznámit v malém muzeu stojícím nedaleko.

- jap -

Další články z Trinidadu a Tobaga:
Tobago - ostrov v Karibiku
Trinidad a Tobago - ostrovní stát v Karibském moři

Článek byl zobrazen 6 134 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko